communicationspot

BP Oil Spill – Golf of Mexico 2010

Posted on: Φεβρουαρίου 24, 2011

A) Το Συμβάν
Το ατύχημα συνέβη στις 20 Απριλίου του 2010, στην εξέδρα της BP “Deepwater Horizon” στο Μεξικό. Πρόκειται για πρόκληση έκρηξης, που συνοδεύτηκε από φωτιά. Αποτέλεσμα της έκρηξης είναι η διάχυση απροσδιόριστης ποσότητας πετρελαίου στον ωκεανό. Έντεκα από τα 126 μέλη του προσωπικού αγνοούνται.
Η φωτιά συνεχίζεται έως την επόμενη ημέρα, ενώ οργανώνονται έρευνες για τον εντοπισμό των έντεκα αγνοουμένων. Στις 23 Απριλίου οι έρευνες σταματούν, ενώ στις 24 η BP στέλνει τα συλλυπητήρια της στις οικογένειες των θυμάτων.
Αναλυτικά το χρονικό του ατυχήματος από την πλευρά της BP είναι διαθέσιμο στο  http://www.bp.com/iframe.do?categoryId=9035136&contentId=7065156


Β) Η Απόκριση των Εταιρειών PR + η Προσπάθεια Επανόρθωσης

Η πρώτη σκέψη που έρχεται στο μυαλό όσων γνωρίζουν από επικοινωνιακή διαχείριση κρίσεων είναι ποιά εταιρεία θα αναλάβει την περίπτωση της BP. Η εταιρεία Burson – Marsteller, μία από τις ισχυρότερες εταιρείες pr consulting, αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση, λόγω πελατειακών σχέσεων που διατηρεί με την Shell. Ο ίδιος ο Harold Burson δεν έκανε καμία αναφορά στο θέμα ούτε μέσω του blog που διατηρεί.

Παρόμοια ήταν και η αντιμετώπιση της Weber Shandwick, λόγων των σχέσεών της με την Exxon.

Τελικά η BP, σύμφωνα με δημοσίευμα του PR WEEK το Δεκέμβριο του 2010, φέρεται να έχει στραφεί στην Bell Pottinger Group για την επικοινωνία της κρίσης της.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του ίδιου περιοδικού, η BP, στα πλαίσια του «brand recovery process», έχει ήδη προβεί σε επαφές με την οργανωτική επιτροπή των Ολυμπιακών Αγώνων του 2012 στο Λονδίνο. Έτσι, η εταιρεία αναμένεται να προσφέρει καύσιμα στα 4700 ολυμπιακά οχήματα, σε συνδυασμό με υπηρεσίες καθαρισμού των οχημάτων και προσφοράς ενέργειας για δραστηριότητες όπως το catering των αγώνων. Ακόμα, η BP θα στηρίξει το πρόγραμμα της «Πολιτιστικής Ολυμπιάδας», ένα πολιτιστικό πρόγραμμα που διαρκεί τέσσερα χρόνια και εκτείνεται σε χώρες εκτός της Μεγάλης Βρετανίας.

C) BP Apology

Η στρατηγική που ακολούθησε η BP ήταν στρατηγική Απολογίας – και πώς θα μπορούσε άλλωστε να είναι διαφορετικά; Ακόμα, σε μια προσπάθεια να περάσει το μήνυμα της θλίψης, η εταιρεία επιστράτευσε τον τότε CEO της σε διαφημιστική απολογία.

http://www.youtube.com/watch?v=KKcrDaiGE2s&feature=related εδώ βρίσκεται το σποτάκι «απολογίας». Πώς αντέδρασε όμως η κοινή γνώμη στη στρατηγική αυτή;

Το κοινό συχνά καθοδηγείται από την εικόνα της ‘σατανικής πολυεθνικής’, και ψάχνει αφορμές να επιβεβαιώσει αυτή την αντίληψη. Η ιστορία της BP ήταν μία ακόμη τέλεια αφορμή.  Αν και ιστορικά έχει αποδειχθεί ότι υπήρξαν εταιρείες, οι οποίες οδηγήθηκαν ‘ηθελημένα’ σε κρίση (δηλαδή προτίμησαν να πληρώσουν το κόστος της κρίσης παρά να αποσύρουν και να επανασχεδιάσουν τα ελαττωματικά τους προϊόντα, βλέπε Intel), εντούτοις είναι πολύ τολμηρό να σκεφτεί κανείς πως το ατύχημα της BP στον κόλπο του Μεξικού ήταν εσκεμμένο, ότι πρόκειται για μία ακόμη παγκόσμια συνομωσία.

Πέραν του γεγονότος ότι αποτελεί τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική καταστροφή που γνώρισε ποτέ η Αμερική – ας δεχθούμε πως μια ‘σατανική πολυεθνική’ δεν ενδιαφέρεται γι αυτό. Το ατύχημα, όμως, έφερε τη BP αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία της, μια κρίση, που απειλεί ακόμα και τη βιωσιμότητά της. Αξίζει να θυμηθούμε το παράδειγμα της Union Carbide, εταιρείας χημικών, και του ατυχήματος στη Bhopal, που στοίχησε τη ζωή σε περίπου 100,000 ανθρώπους και άφησε παράλυτους πάρα πολλούς. Η Union Carbide δεν κατάφερε να ξεπεράσει την κρίση αυτή και εξαγοράστηκε από την Dow Corporations. (Πληροφορίες για το σοκαριστικό αυτό ατύχημα στο http://www.bhopal.com/ ).

Θα έλεγε λοιπόν κανείς ότι είναι μάλλον απίθανο να θέλησε η BP να υπογράψει τη εταιρική της καταδίκη, προκαλώντας ένα τέτοιο ατύχημα εν γνώσει της και στρέφοντας ομάδες κοινού φανατικά εναντίον της σε παγκόσμιο επίπεδο. Το πιθανότερο είναι πως πρόκειται για κάποια παράλειψη, για κάποιο λάθος, για αγνόηση των σημαδιών που υπήρχαν πριν ξεσπάσει η κρίση. Κι ενώ τα λάθη συγχωρούνται ευκολότερα στους ανθρώπους, στις εταιρείες μοιάζουν να είναι ασυγχώρητα. Εάν ένας άνθρωπος σκοτώσει κάποιον κατά λάθος, οδηγώντας, ναι, είναι ένα τραγικό συμβάν, ένα τραγικό ατύχημα, που σίγουρα έχει συνέπειες. Όμως υπάρχει πάντα το ελαφρυντικό της ‘κακιάς στιγμής’, ότι ‘δεν το ήθελε’ και, τελικά, όλοι είμαστε άνθρωποι και όλοι κάνουμε μικρά ή μεγαλύτερα λάθη. Ομοίως, μία εταιρεία δεν είναι παρά το σύνολο πολλών ανθρώπων. Άρα; Πολλά υποψήφια λάθη μαζεμένα.  Συνεπώς, πολύ πιο δυσμενείς οι συνέπειές τους…

Παρ’ όλα αυτά η κοινή γνώμη δε φέρεται να συμμερίζεται αυτή την άποψη. Είναι έτοιμη να κρεμάσει στο σταυρό την εταιρεία, μιας και πιθανόν την αντιλαμβάνεται ως κάτι απρόσωπο και ο κάθε άνθρωπος δεν μπορεί να βάλει στη θέση της εταιρείας τον εαυτό του – κάτι που συμβαίνει άμεσα με το λάθος που έχει γίνει σε ατομικό επίπεδο (it could be you – θα μπορούσε να συμβεί και σ’ εσένα). Στα πλαίσια των αρνητικών ή και δύσπιστων αντιδράσεων της κοινής γνώμης απέναντι στις προσπάθειες επανόρθωσης της BP, έχουμε το χιουμοριστικό site http://apologizetobp.com/, που καλεί τον κόσμο να απολογηθεί στην BP! Το site υποστηρίζεται από κοινότητα στο Facebook (http://www.facebook.com/ImSorryBP), όπου ορισμένα από τα σχόλια των χρηστών είναι

I am so sorry that oil is bad for the ocean. If oil were good, you wouldn’t be looked upon the way you are now. Bad oil!

I am sorry, BP, that all these people are jumping on your back because of an accident. I think the US should sign up to the Kyoto Treaty and cut it’s carbon emissions SIGNIFICANTLY as a mark of kinship.

Ακόμα, η ειρωνεία της κοινής γνώμης απέναντι στη BP εκφράζεται μέσω χιουμοριστικών σκίτσων όπως τα ακόλουθα:


Ξεφεύγοντας από το χιουμοριστικό του όλου θέματος, να αναφέρουμε και το web site  http://www.bpcomplaints.com/complaints/ (κάνε τα παράπονά σου σχετικά με την BP και η φωνή σου θα ακουστεί). Παρ’ όλο που η ιστοσελίδα δηλώνει ρητά πως ‘ουδεμία σχέση δεν έχει με την BP’, σίγουρα αποτελεί ένα πολύ όμορφο κι έξυπνο feedback για την εταιρεία, η οποία έτσι έχει πρόσβαση άμεσα σε αυθόρμητες απόψεις και συζητήσεις πολιτών.

D) Η Κυβέρνηση Απέναντι

Σε περιόδους μεγάλων κρίσεων, η υποστήριξη της κυβέρνησης στον οργανισμό είναι ζωτικής σημασίας. Κάτι τέτοιο στερείται η BP αυτή τη στιγμή, καθώς ο Πρόεδρος Obama έθεσε τον εαυτό του ‘απέναντι’ στην εταιρεία.

Η Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών έδρασε άμεσα επικοινωνιακά ανεβάζοντας το κυβερνητικό site http://www.restorethegulf.gov/ στις 21 Απριλίου, μόλις μία μέρα μετά το συμβάν, στο οποίο γίνεται εκτενής περιγραφή των δραστηριοτήτων για τον καθαρισμό του κόλπου.

Η οικολογική καταστροφή έχει λάβει πρωτόγνωρες διαστάσεις

Το μέλλον της BP;

Απομένει να δούμε εάν η BP θα μπορέσει να ξεπεράσει την κρίση που διέρχεται από τον περασμένο Απρίλιο – και, σίγουρα, η απάντηση δεν θα δοθεί σύντομα. Θα χρειαστούν χρόνια για να μπορέσουμε να δούμε και να εκτιμήσουμε

α) το πραγματικό μέγεθος της φυσικής καταστροφής αλλά και τις συνέπειές της στη χλωρίδα, την πανίδα και τις επόμενες γενιές

β) τη μακροπρόθεσμη απώλεια της φήμης της εταιρείας – ή αλλιώς, πόσοι καταναλωτές ανά τον κόσμο θα κινητοποιηθούν υπό την δήλωση ‘δεν αγοράζω ποτέ ξανά προϊόντα, στα οποία έχει ανάμειξη η BP’

γ) τί αντίκτυπο θα έχουν οι κινήσεις των ανταγωνιστών της εταιρείας, για τους οποίους παρουσιάζεται μια ευκαιρία να κυριαρχήσουν στην αγορά με έναν αντίπαλο λιγότερο …

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Advertisements

  • Κανένα
  • Mr WordPress: Hi, this is a comment.To delete a comment, just log in, and view the posts' comments, there you will have the option to edit or delete them.

Kατηγορίες

Αρέσει σε %d bloggers: